Obuke održane u još 10 opština

10. Jul 2020.

Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći organizovao je osnovne obuke o pravilima dodele državne pomoći u prvoj nedelji jula 2020. godine u još 10 gradova i opština Srbije. Tročlani tim eksperata održao je obuke u Senti, Adi, Kanjiži, Novom Kneževcu, Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Kuli, Srbobranu i Bečeju.

Eksperti Šefika Kurtagić, Svetlana Šćepanović Markočević i Aleksandar Ristić upoznali su učesnike obuka - zaposlene u javnim upravama gradova i opština - sa pravilima o državnoj pomoći.

Posebno im je ukazano na pravila za usluge od opšteg ekonomskog interesa koje finansiraju i za koje, kako su rekli, nisu znali da su  pod kontrolom drzavne pomoći. Prikazani su im primeri iz prakse.

Posebno je ukazano i na pravila povodom situacije u vezi sa epidemijom bolesti Covid-19 i merama koje se preduzimaju za zaštitu privrede i otklanjanje posledica zaraze. 

Obuke su održane uz sve neophodne preventivne mere i ograničenje broja učesnika kako bi se poštovala socijalna distanca. Nakon pauze tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije bolesti Covid-19, projekat je nastavio aktivnosti, uključivši i izradu priručnika o pravilima državne pomoći koji će biti dostavljen svim jedinicama lokalne samouprave u zemlji.