Prva godina rada: obuke o državnoj pomoći širom Srbije i regionalno povezivanje

29. Decembar 2019.

Tokom prvih 10 meseci sprovođenja, projekat „Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći“, organizovao je bazične obuke o pravilima državne pomoći u 103 jedinice lokalne samouprave širom Srbije, kao i četiri konferencije sa učešćem stručnjaka iz zemalja članica EU.

Eksperti projekta održali su u decembru obuke za zaposlene u upravama još 24 opštine, mahom na jugu Srbije: Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Varvarin, Ćićevac, Aleksinac, Ražanj, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Crna Trava, Leskovac, Vlasotince, Doljevac, Gadžin Han, Surdulic, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Vranje, Trgovište, Vladičin Han, Bojnik, Lebane i Medveđa. Time je ukupan broj jedinica LSU u kojima su organizovane i održane obuke o pravilima državne pomoći porastao na 103.

Projektni plan predviđa da obuke budu organizovane u sve 174 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, kako bi se njihovi zaposleni upoznali sa modernizovanim pravilima državne pomoći koja su na snazi u EU, kao i sa pravilima dodele državne pomoći koja su najčešće korišćena u praksi – u oblastima zaštite životne sredine, podrške malim i srednjim preduzećima i regionalnog razvoja.

Svi treninzi organizovani su po principu „obuke na radnom mestu“.

Osim bazičnih obuka, projekat je organizovao i dve lokalne konferencije, u Subotici i Kragujevcu, na kojima su učestvovali i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i Odeljenja za kontrolu državne pomoći Ministarstvu finansija. Na konferenciji u Kragujevcu, održanoj 19. i 20.novembra, učesnicima je detaljno predstavljen novi Zakon o kontroli državne pomoći, usvojen početkom jeseni.

Uz podršku Komisije za kontrolu državne pomoći, projekat je organizovao i Regionalnu konferenciju „Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana“ koja je 26. i 27. septembra u Beogradu okupila predstavnike tela za kontrolu državne pomoći Zapadnog Balkana predstavnike Evropske komisije i eminentne evropske stručnjake. To je bio prvi put da je na temu kontrole državne pomoći održan regionalni skup. Predstavnica Evropske komisije (Generalnog direktorata za konkurenciju) Arijana Podesta je izrazila nadu da će takav skup postati tradicija jer je „od velike važnosti za region“.