Radionica za članove Pregovaračke grupe za konkurenciju

12. Decembar 2019.

U Beogradu je u sredu, 11. decembra 2019. godine održana radionica projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći kojoj su prisustvovali članovi Pregovaračke grupe za konkurenciju (Poglavlje 8 – Politika konkurencije) u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Radionicu je otvorio predsedavajući Pregovaračke grupe Vladimir Antonijević koji je predstavio trenutno stanje kada se radi o pregovačkom poglavlju 8, odnosno status prelaznih merila za to poglavlje. Za otvaranje Poglavlja 8 postavljeno je šest prelaznih merila, a Srbija je do sada ispunila tri.

Projektni eksperti iz Litvanije i Hrvatske predstavili su iskustva te dve zemlje članice Evropske unije u oblastima pregovaračkog poglavlja 8. Ekspertkinja Agne Ričard govorila je o iskustvima Litvanije u procesu pregovora sa EU, dok je Olgica Spevec prenela sa kojim se izazovima Hrvatska suočavala tokom pregovora u Poglavlju 8, kao i preporuke.

O primeni pravila o državnoj pomoći nakon pristupanja Evropskoj uniji, na primeru Litvanije, govorila je ekspertkinja Justina Palauskaite. Poseban deo radionice bio je posvećen značaju podizanja svesti o kontroli državne pomoći, o čemu je sa članovima Pregovaračke grupe razgovarala ekspertkinja Olgica Spevec.

Radionicu je organizovao EU projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći, kao šestu od početka implementacije, u februaru 2019. Radionice su namenjene različitim grupama zainteresovane javnosti i uključuju eksperte iz zemalja članica Evropske unije kako bi se prenela iskustva najbolje prakse.