U Nišu održana lokalna konferencija o državnoj pomoći

12. Februar 2020.

Lokalna konferencija „Državna pomoć koja razvija Srbiju“ održana je u utorak, 11. februara 2020. godine u Nišu, za predstavnike devet gradova i opština sa juga Srbije i uz učešće članica nove Komisije za kontrolu državne pomoći.

Vođa projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći Radmila Mihić predstavila je aktivnosti i ciljeve projekta, kao i politiku državne pomoći u Evropskoj uniji. Mihić je učesnike upoznala i sa četiri kriterijuma za utvrđivanje državne pomoći i De minimis pomoći.

Članice Komisije za kontrolu državne pomoći dr Ljiljana Blagojević i Dušica Đorđević predstavile su novu institucionalnu organizaciju Komisije, koja je na snazi od početka 2020. godine i u skladu sa odredbama novog Zakona o kontroli državne pomoći. One su takođe predstavile i novi Zakon koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

Ključni pravni ekspert projekta Šefika Kurtagić je na primeru iz prakse predstavila učesnicima investicionu državnu pomoć i uslove za njenu dodelu u skladu sa pravilima.

  

Pravni ekspert Svetlana Šćepanović Markočević govorila je o državnoj pomoći za sanaciju i restrukturiranje preduzeća u teškoćama.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici gradova i opština Niš, Vranje, Vladičin Han, Merošina, Sokobanja, Blace, Gadžin Han, Bela Palanka i Ražanj, kao i predstavnici Regionalne razvojne agencije Pčinjskog okruga i predstavnici Nišavskog okruga.

Skup je organizovao EU projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći, kao sedmi takve vrste od početka projekta u februaru 2019. godine. Cilj aktivnosti je da se predstavnici lokalnih samouprava, nakon što su im projektni eksperti održali osnovne obuke o pravilima državne pomoći, detaljnije upoznaju sa oblicima državne pomoći i primerima iz prakse.